Z myślą o potrzebujących. Nowe dzieło Parafii św. Stanisława BM.
Przedmiotem nowej inwestycji rozpoczętej przez Parafię św. Stanisława jest rozbudowa istniejącego budynku Domu św. Zygmunta o kolejne pomieszczenia w których planowane jest gromadzenie, przechowywanie i redystrybucja żywności na cele społeczne oraz wydawania bezpłatnej pomocy żywnościowej. Inwestycja realizowana jest ze środków AGENCJI RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności A1.4.1 – Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu wsparcia organizacji zajmujących się dystrybucją żywności na cele społeczne.
W założeniach swoich nowo wybudowany obiekt pozwoli rozszerzyć działalność charytatywną parafii a dla ubogich i samotnych ma stać się miejscem gdzie znajdą wsparcie i konkretną pomoc.
Projekt budynku zakłada następujące funkcje:
- magazyn żywności krótkotrwałej
- magazyny żywności z długim terminem przydatności do spożycia
- chłodnia owoców/ warzyw i innych produktów spożywczych
- mroźnia – do przechowywania produktów głęboko mrożonych na dłuższe okresy.
- kuchnia do przygotowywania posiłków, wraz z pomieszczeniami pomocniczymi.
- sala do wydawania posiłków
- JADŁODZIELNIA – miejsce przyjmowania artykułów spożywczych od osób prywatnych i wydawania ich osobom potrzebującym
- toaleta ogólnodostępna przystosowana dla osób z niepełnosprawnością.
- pomieszczenie socjalne
- pomieszczenie administracyjne
Opis.
Budowany obiekt magazynowy będzie posiadał powierzchnię całkowitą zabudowy około 600 m2 i składał się będzie z części magazynowej wraz z towarzyszącymi pomieszczeniami socjalnymi i administracyjnymi stanowiącymi integralną część budynku.
Bryła projektowanego budynku wpisuje się w architekturę miejską. Budynek posiadać będzie 2 wejścia –wejście główne od strony ulicy T. Kościuszki oraz wejście od dziedzińca wewnętrznego. Od strony dziedzińca odbywać się będzie dostawa towarów do głównego magazynu żywności, jak również zapewniony jest dostęp do sali wydawania posiłków czy kuchni. Na piętrze znajdować się będą pozostałe magazyny, do których prowadzi winda towarowa jak również pomieszczenia socjalne i administracyjne. Wykonane zostaną niezbędne instalacje sanitarne i elektryczne, w tym instalacja fotowoltaiczna, a także montaż windy, chłodni i mroźni. Realizacja przedmiotowego przedsięwzięcia planowana jest w okresie. do 30,08.2025r., a trwałość przedsięwzięcia utrzymana zostanie co namniej przez okres 3 lata od dnia zawarcia umowy o objęcie przedsięwzięcia wsparciem.